31 Ogos, 2009

PETANG DI TAMAN BUKU PUTEH
PETANG DI TAMAN BUKU PUTEH

090820091155.jpg

Pakcik Puzi Hadi deklamasikan puisi untuk anak-anak yang ingin berjaya seperti Kak Madihah

“Luaskah pasaran buku di kampung macam ni Kak Ummu?” tanya Madihah sebaik menjejak kaki di laman rumah kami di Kedah. Saya menerangkan bahawa tujuan Taman Buku Puteh itu selain tapaknya percuma (milik abah sendiri) kami merancang untuk adakan aktiviti ilmu dari masa ke semasa. Penjualan buku dan cenderamata dibuat setiap hari dengan pasaran lanjutnya ke sekolah-sekolah (terutama jika diminta untuk abah dan saya berceramah tentang penulisan kreatif). Niat kami mahu memberi altenatif pada remaja dan kanak-kanak kampung untuk datang membaca buku atau ‘lepak ilmu’ di sini. Perancangan tersebut mengambil masa dari masa ke semasa. Dan pada hari ini, ia telah berjaya menarik ‘ramai’ (lebih 20 orang) warga kampung terdiri daripada ibubapa dan anak-anak untuk datang mendengar Madihah bertazkirah.

Program sebeginilah yang kami mahu laksanakan selalu di sini.

090820091154.jpg

Hari ini juga, selain mendengar Madihah memberi nasihat dan pengalamannya (hingga ada antara ibu-ibu mengalirkan air mata), para pengunjung disajikan dendangan puisi tentang kejayaan pasca perjuangan oleh Saudara Puzi Hadi yang tidak asing lagi dalam jagat sastera negeri Kedah. Saya sungguh bersyukur pada Allah kerana Taman Buku Puteh dapat menjadi tapak ilmu, kesedaran dan ukhwah kepada para penduduk Muslim sekitar ini.

090820091164.jpg

Lepas ni, mai la lagi no!

Semoga, Allah SWT memberi keluarga kami ketabahan dan kekuatan untuk melaksanakan lagi program-program pembangunan insan di sini walaupun dalam serba kekurangan. insya Allah.

MAILAH BERKUNJUNG KE TAMAN BUKU PUTEH!

Tiada ulasan: